PROJEKT DOMU JEDNORODZINNEGO "DOM ZAMKNIĘTY"

Koncepcyjny projekt domu nad jeziorem, na działce o dużym spadku.

Rozstrzygającą rolę w procesie projektowym odegrały idee projektowania energooszczędnego. Jako najlepsze rozwiązanie dla domu nieingerującego w znacznym stopniu w krajobraz oraz pozwalające na uzyskanie standardu domu pasywnego, uznałam zagłębienie domu w terenie. Tak powstała koncepcja domu ZAMKNIĘTEGO W TERENIE, a OTWARTEGO NA KRAJOBRAZ.

Budynek od strony wejściowej ma charakter zamknięty, zapewniając domownikom poczucie intymności i bezpieczeństwa. Fragmenty zielonej ściany i naturalnego kamienia, wtapiają budynek w naturalny krajobraz. Przeciwieństwo stanowi elewacja otwierająca się na jezioro. Została ona przeszklona a każdy w pokojów posiada widok na otaczającą przyrodę. 

 

UNIWERSYTET TRZECIEGO WIEKU "BERNARD"

Koncepcyjny projekt Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Tarnowie.
 

Projektowany budynek podzielony został na dwa skrzydła. Główne skrzydło mieści w sobie m.in. sale prac grupowych, księgozbiór oraz kawiarnię, z kolei drugie, mniejsze zawiera strefę sportową oraz część administracyjną. Skrzydła te zostały względem siebie rozsunięte wertykalnie, dzięki czemu budynek został dopasowany do terenu a wewnętrzna komunikacja została usprawniona.  Tarasująca bryła budynku nawiązuje do tektonicznego otoczenia, raz wznoszącego się to z kolei opadającego oraz do stopni sąsiadujących schodów terenowych. Dzięki tarasującej formie stworzony został użytkowy zielony stropodach zlokalizowany nad częścią administracyjną a dostępny ze strefy biblioteki.

Elewacje budynku mają dynamiczny charakter. Perforowane przesłony przed słońcem zlokalizowane na poziomie pierwszego piętra tworzą niejako przejście miedzy pełną masywną bryłą a transparentnym lekkim parterem. Panele ułożone w różnych konfiguracjach dają inny wyraz bryły budynku oraz inny klimat wnętrza.

 

BIBLIOTEKA MIEJSKA

Koncepcyjny projekt Biblioteki Miejskiej w Sandomierzu.
 

Główną ideą dla formy stała się gradacja światła w budynku, która znalazła swoje odzwierciedlenie w funkcjach poszczególnych pomieszczeń. Słoneczny hol, czytelnia o delikatnym oświetleniu i niedoświetlony księgozbiór. Całkowicie przeszklony, dwukondygnacyjny hol, stanowi łącznik między przestrzenią rynku a przeciwległym parkiem. Hol tworzy panoramę zieleni, stając się zaproszeniem do wejścia.
W oddzielnej, sąsiadującej bryle, znalazła się czytelnia z księgozbiorem dla dzieci. Dzięki temu został zapewniony przyjazny dzieciom klimat przy jednoczesnej niwelacji hałasu.

 

CENTRUM ODNOWY BIOLOGICZNEJ

Koncepcyjny projekt centrum odnowy biologicznej nad Jeziorem Czorsztyńskim.

Głównym założeniem projektu było wykorzystanie odnawialnych źródeł energii oraz zintegrowanie budynku z istniejącym krajobrazem. Budynek został podzielony na trzy połączone ze sobą pawilony i zagłębiony w terenie. Lekko spadziste dachy pawilonów umożliwiły na stworzenia ramp widokowych do podziwiania otaczającego krajobrazu. Pawilony zostały rozsunięte względem siebie, tak aby wiejący wiatr kierowany był na turbiny wiatrowe z wykorzystaniem efektu dyszy. Szyby budynku zostały zintegrowane z systemami fotowoltaicznymi.

W budynku znalazły się pomieszczenia o funkcjach takich jak: gabinety kosmetyczne i masażu, sala fitness, siłownia, basen, sauna oraz restauracja.

 

OSIEDLE MIESZKANIOWE Z OGRODEM TERAPEUTYCZNYM

Koncepcyjny projekt osiedla mieszkaniowego w Krakowie. 

Projektowany zespół stanowią budynki o trzech kondygnacjach nadziemnych i jednej kondygnacji podziemnej stanowiącej parking. Osiedle złożone jest z dwóch typów budynków. Całość osiedla ma ekologiczny charakter. Budynki zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie z ulicą posiadają tarasy wyposażone w ogrody wertykalne. Budynki znajdujące się w głębi osiedla, mają dynamiczny charakter a każde z mieszkań wyposażone zostało w przestronny taras. Całości dopełnia ogród sensoryczny o charakterze terapeutycznym.